Två års data från rutinvård: Ny internetbaserad behandling för spelberoende visar lika goda resultat som traditionell terapi

Idag publicerade vi en ny studie som undersöker både effekten och kostnadseffektiviteten av ett internetbaserat KBT-program (iKBT) för spelberoende (eller Hasardspelsyndrom som det heter i DSM-5). Det var dock inte en randomiserad kontrollerad prövning denna gång, utan en så kallad registerstudie.

Att behandla spelberoende är inget nytt för oss – jag publicerade min första behandlingsstudie inom området redan 2008, då med en 3-årsuppföljning inkluderat i originalartikel! Sedan dess har behandlingsmetoderna utvecklats och förbättrats. I vår senaste studie undersökte vi ett nytt internetbaserat program som levererades med stöd från en terapeut på distans, och behandlingen genomfördes inom ramen för rutinmässig beroendevård i Sverige.

Det som gör denna studie särskilt intressant är att vi fann att iKBT var lika effektiv som traditionell ansikte-mot-ansikte behandling, med flera fördelar, såsom ökad tillgänglighet och kostnadseffektivitet. Brasklappen är förstås att resultaten gäller på gruppnivå (och inte för varje enskild patient) och att deltagarna inte lottades till olika behandlingsformer. Resultatet går dock det i linje med tidigare metaanalyser.

Programmet lanserades nationellt och var tillgängligt för patienter via den svenska eHälsoplattformen (“Stöd och behandling”). Totalt deltog 218 patienter som genomgick iKBT och 216 patienter som fick traditionell face-to-face behandling.

Viktiga resultat

  • Stor symptomreduktion: Patienter som genomgick iKBT uppvisade en signifikant minskning av spelberoendesymptom (Cohen’s d=1.39), en stor behandlingseffekt som motsvarar den som ses vid traditionell terapi.
  • Hög tillfredsställelse: Programmet fick mycket goda betyg av patienterna, med ett genomsnitt på 27,9 poäng av 32 på CSQ-8-skalan.
  • Kostnadseffektivitet: iKBT erbjuder större flexibilitet, anonymitet och tillgänglighet, vilket gör det både attraktivt för patienterna och mer kostnadseffektivt än traditionell terapi (på gruppnivå!).
  • Färre återfall: Som bilden nedan visar så hade patienter som genomgått iKBT en lägre sannolikhet att återvända till beroendevård efter avslutad behandling, men dessa skillnader försvann när man tog hänsyn till psykiatrisk samsjuklighet.
  • Hög användning av självregleringstekniker: 86,4% av patienterna använde sig av tekniker som Spelpaus.se för att minska sitt spelande under behandlingen.

Slutsatser

Studien bekräftar att internetbaserad KBT kan ge lika goda utfall och är dessutom ett kostnadseffektivt alternativ till traditionell behandling för många med spelberoende. iKBT erbjuder en mer skalbar och tillgänglig behandlingsform, vilket kan göra det lättare för personer att söka hjälp, särskilt de som upplever skam eller stigma kring sitt spelande. Framtida forskning bör fokusera på att förstå behandlingsmekanismerna och hur psykiatrisk samsjuklighet påverkar behandlingsresultaten för att ytterligare optimera effekten.

Läs hela artikeln här (open access):
Molander, O., Berman, A. H., Jakobson, M., Gajecki, M., Hällström, H., Ramnerö, J., Bjureberg, J., Carlbring, P., & Lindner, P. (2024). Introducing and evaluating the effectiveness of online cognitive behavior therapy for gambling disorder in routine addiction care: Comparative cohort study. Journal of Medical Internet Research, 26, e54754. doi:10.2196/54754