Thomas Lerner, reporter på Dagens Nyheter, intervjuade mig i slutet av August 2015 om hur ofta vi ljuger, varför vi gör det och drivkrafterna bakom fusk. Mina svar och tankar kan du läsa i artikeln ”Psykologen om varför vi fuskar”.
Visste du att många tror att de är bra på att upptäcka om någon ljuger och fuskar? Studier visar dock att de som medvetet försöker avslöja en lögnare eller fuskare bara lyckas marginellt bättre än om de förlitat sig på slumpen. I de flesta studier brukar siffran 54% dyka upp. Det vill säga om försökspersoner ska avgöra om någon ljuger eller talar sanning så brukar man ha rätt 54% av gångerna. Det är bara marginellt bättre än om man skulle singla slant (vilket ju skulle ha blivit 50% korrekt). De fyra procentenheterna man är bättre än slumpen förklaras ofta av att vissa människor är exceptionellt usla lögnare. Hur är det med dig? Ljuger du?
Det finns ett klassiskt test (se nedan) som är utformat för att upptäcka om man själv försöker framställa sig i bättre dager. Testet heter the Marlowe-Crowne Social Desirability Scale och består av 33 påståenden som ska besvaras med stämmer eller stämmer inte. Hela eller delar av testet brukar smygas in i enkätundersökningar för att avslöja skönmålning. Prova själv – hur stor lögnhals är du egentligen? (tolkningen av dina svar kommer automatiskt efteråt)
[su_table]
Tid: 0
Quiz-summary0 of 33 questions completed Frågor:
Information
Ljuger du mer än andra? Du har redan färdigställt detta quiz, därför får du inte starta det igen. Quiz is loading... You must sign in or sign up to start the quiz. You have to finish following quiz, to start this quiz: Resultat0 av 33 är frågor korrekt svarade Tid har gått ut! Du fick 0 av 0 möjliga poäng, (0) Categories
|
[/su_table]
TIPS: Läs också ”Psykologisk forskning om Facebook (eller ”ge en dator 10 av dina likes och den berättar vem du är”)”
Fusk, Intervju, Populärpsykologi