Spindelfobi? Testa gratis behandling i virtual reality vid Stockholms universitet!

Var åttonde person i Sverige har en fobi. Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer behandlas fobier bäst med så kallad kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlingen innebär att man systematiskt och gradvis närmar sig en spindel i den takt man själv känner sig bekväm med. Detta är visserligen obehagligt, men eftersom man själv hela tiden bestämmer takten, är det inte outhärdligt. Genom att stanna kvar i situationen märker man att obehaget gradvis minskar och erfarenhetsmässigt lär man sig att inget farligt händer.

Vi startar nu en ny studie som vi kallar VIMSE. Det står för VIrtual reality Method for Spider phobia Exposure therapy. I denna studie vill vi pröva två olika former av KBT. Behandlingsformen avgörs genom lottning. Hälften av deltagarna genomgår en traditionell behandling tillsammans med en behandlare och en riktig, levande spindel. Den andra hälften kommer att genomgå behandlingen i en datorsimulerad värld. Detta görs med hjälp av den senaste generationens virtual reality-utrustning, Oculus Rift.

Känner du en så stark rädsla att ditt liv påverkas negativt? Nu kan du få gratis hjälp inom ramen för ett forskningsprojekt vid Stockholms universitet. Läs mer och anmäl dig via www.vimse.se

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet eller titta på inslaget i SVT:s Rapport den 17 augusti (klicka på bilden, läs artikeln och titta på filmen – om du vågar…).

rapport_spindel

1 thought on “Spindelfobi? Testa gratis behandling i virtual reality vid Stockholms universitet!”

Comments are closed.