Internet har förändrat våra liv och det gäller även sjukvård och socialtjänst. Svenska forskare var tidigt ute med att utveckla internetbaserade behandlingsprogram för hälsoproblem, ångest och depression. Dessa behandlingsprogram kan liknas vid internetkurser med texter, video och interaktiva element. Därutöver ges stöd och vägledning i solida system som påminner om den säkerhet som krävs när räkningar betalas via internet (internetbank). Programmen spänner ofta över 2 till 3 månader med veckovisa ”moduler” och hemuppgifter som rapporteras in i systemet. Återkoppling ges av en behandlare. Detta sätt att bedriva psykologisk behandling har visat sig fungera – ofta lika bra som att gå hos en psykolog i terapi. De allra flesta program har utgått från kognitiv beteendeterapi, men det finns andra program som utgår från psykodynamisk terapi, fysisk aktivitet och uppmärksamhetsträning. Än så länge har få studier genomförts inom området socialt arbete, men det kommer säkerligen att ändras i framtiden. Internetbehandling kan ses som ett komplement till övrig vård och en sannolik utveckling är att internetbaserade tjänster kombineras med att träffa klienter. I ett nyskrivet bokkapitel i Socialt arbete och internet – att förstå och hantera sociala problem på nya arenor beskriver jag och Gerhard Andersson hur internetbehandling går till, hur effekterna ser ut, diskuterar vilka klienter som passar för internetbehandling samt förutspår några framtida utvecklingslinjer.
Vill du ha ett gratis exemplar av boken hemskickad? Enkelt! Skriv en kort hälsning i kommentarsrutan nedan. Det är allt! (Lottning sker 1 oktober)
Referens (klicka här för ett smakprov):
Andersson, G. & Carlbring, P. (2016). Behandling via internet. In K. Daneback & E. Sorbring (Eds.) Socialt arbete och internet – att förstå och hantera sociala problem på nya arenor. Stockholm: Liber. ISBN 978-91-47-11269-2