Är du en uppskjutare? Prokrastineringstest online!

Skjuter du medvetet upp uppgifter eller åtaganden trots att detta får negativa konsekvenser? Är du värre än de flesta? Testa dig själv!

Jag och min doktorand psykologen Alexander Rozental har översatt tre självskattningsinstrument. De heter Irrational Procrastination Scale (9 frågor som handlar om ens tendens att medvetet ägna sig åt annat än du borde), Pure Procrastination Scale (12 frågor om ens förmåga att fullfölja uppgifter och fatta beslut) samt Susceptibility to Temptation Scale (11 frågor om ens tendens att bli distraherad och avbruten av annat som lockar).

Vi använde dessa formulär i en stor behandlingsstudie och nu kan du jämföra dina poäng på skalorna med de som våra ”kliniska prokrastinerare” (alltså de som sökte och fick hjälp inom ramen för vår behandlingsstudie). Är du specialintresserad av skalorna kan du läsa denna svenska psykologexamensuppsats som vrider och vänder på resultaten och även gör en så kallad klusteranalys för att kategorisera olika typer av prokrastinerare. Du kan även läsa resultaten i en vetenskaplig artikel publicerad i BMC Psychology.

Lästips: “Svar på läsarfråga i Modern psykologi om prokrastinering” samt “Förord till ny bok om prokrastinering + månadens nyord

[su_table]

[WpProQuiz 3]

[/su_table]

TIPS: Är du student på Karolinska institutet, Södertörns högskola, Ersta Sköndal högskola, Sophiahemmet högskola eller Röda Korsets högskola? Du kan då anmäla ditt intresse till en behandlingsstudie som syftar till att undersöka två olika former av psykologisk behandling för prokrastinering, även kallat uppskjutandebeteende. Läs mer om den studien på www.prokrastinera.se

[su_table]

[WpProQuiz 4]

[/su_table]

Om du är intresserad kan du via denna länk se vår rekryteringsvideo för den första studien: https://www.youtube.com/watch?v=E0zaxz4xhaE På tal om videos… Här en riktigt kul animerad 90-sekundersvideo om prokrastinering:

[su_table]

[WpProQuiz 5]

[/su_table]

Vill du fördjupa dig i ämnet? Läs vår engelska översiktsartikel om prokrastinering!