Från och med idag finns en ny bok från Natur & Kultur att smygläsa på nätet. Boken, som heter Internetbaserad psykologisk behandling – Evidens, indikation och praktiskt genomförande, är författad av Erik Hedman, Per Carlbring, Brjánn Ljótsson och Gerhard Andersson.
Bokens författare är pionjärer inom området, och delar här med sig av sin erfarenhet från både forskning och klinisk verksamhet. De berättar vad som är centralt vid internetbehandling ur ett terapeutiskt såväl som juridiskt och tekniskt perspektiv: Hur avgör man vilka klienter som är lämpliga? Hur sker kontakten mellan terapeut och klient på ett säkert sätt? Vad utmärker en bra internetbehandlare?
De går även igenom de kliniska program som utvecklats för olika ångestsyndrom, depression och beteendemedicinska problem samt evidensläget för respektive diagnos.
Boken vänder sig till studerande och yrkesverksamma inom psykoterapi, psykiatri och primärvård.
Vår målsättning med den här boken är att ge läsaren en tydlig bild av vad internetbehandling är, för vilka indikationer den passar och hur starka effekter den ger. Ambitionen är dessutom att boken ska utgöra en praktisk guide för alla med kunskaper i psykologisk behandling. Den vill visa hur man i praktiken går tillväga när man bedriver internetbehandling, och vad som är centralt ur ett terapeutiskt såväl som juridiskt och tekniskt perspektiv.
Boken vänder sig i första hand till dig som arbetar med, studerar eller har ett stort intresse för psykologisk behandling. Men vi vänder oss också till verksamhetschefer inom psykiatri och primärvård som har en känsla av att internetbehandling kanske skulle kunna vara värt att pröva. Boken kan även vara intressant för den som själv har genomgått en internetbehandling och vill lära sig mer.
Kapitel 1 ger en introduktion till ämnet, i kapitel 2 beskriver vi detaljerat hur internetbehandling går till och vilket innehåll och vilken struktur som krävs för att den ska fungera. I kapitel 3 presenteras hur man kan integrera strukturerad psykiatrisk bedömning samt process- och utfallsmätning i internetbehandling. Då just behandlarstöd visat sig vara något som leder till bättre behandlingseffekter ägnar vi ett helt kapitel (4) åt hur man agerar som internetbehandlare och vad som utmärker en god sådan. Eftersom internetbehandling väcker många frågor kring tekniska och juridiska förutsättningar är hela kapitel 5 ägnat åt dessa frågor. Därefter följer tre kapitel som alla avhandlar de kliniska program som utvecklats vid ångest (kapitel 6), depression (kapitel 7) och funktionella besvär (kapitel 8). I dessa kapitel gör vi också en genomgång av evidensläget för respektive diagnos. I det avslutande kapitlet (9) blickar vi kort in i en möjlig framtid och den roll som internetbehandling kan komma att spela.
INNEHÅLL Om författarna 8 Inledning 11 En historisk bakgrund 12 Utvecklingen i Sverige 14 En guide till denna bok 15 1. Vad är internetbehandling?
2. Internetbehandling i praktiken
3. Bedömning och mätningar på internet
4. Behandlarens roll
5. Juridik och teknik vid internetbehandling
6. Internetbehandling av ångestsyndrom
7. Internetbehandling av depression
8. Beteendemedicinska behandlingar via internet
9. Framtida möjligheter
Referenser |
---|