TV4 Nyhetsmorgon om Social fobi

I dagens Nyhetsmorgon fanns ett 5-minutersinslag om social fobi i allmänhet och en ny iPhone app i synnerhet. Appen heter Challenger, och vänder sig i första hand till personer som brottas med social fobi.

Appen kombinerar artificiell intelligens, kognitiv beteendeterapi och så kallad gamification. Appen skräddarsyr personliga utmaningar utifrån tre kriterier: dina personliga mål, hur du svarat på frågor och hur tidigare utmaningar fungerat.

Den har också en social komponent som möjliggör – för de som vill – att anonymt inom appen dela med sig av sina tankar inför, under och efter olika utmaningar. Något som gör appen ännu mer levande är att man också kan välja att få feedback inom appen.

Per Carlbring är projektledare, men hjärnan bakom appen är Arvid Marklund – ett riktigt psykologkandidatgeni vid Stockholms universitet. Två fantastiskt duktiga studenter på sista terminen av psykologprogrammet vid Linköpings universitet har fyllt appen med en bred och varierande repertoar av utmaningar: Smilla Färdig och Josefin Karlsson.

TV-inslaget kan ses i sin helhet via denna länk:
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/ny-app-ska-hj%C3%A4lpa-till-att-bota-social-fobi-2563225

Nyhetsmorgon