Idag publicerade vi, med doktorand Hoa Ly i spetsen, en ny studie i BMJ open. Målet var att utvärdera och jämföra effektiviteten av två smartphone-behandlingar: en som bygger på så kallad beteendeaktivering (BA) och andra på mindfulness.
Studiens design var en parallell randomiserad kontrollerad öppen studie. Totalt 81 deltagare, med en medelålder på 36,0 år (SD=10,8 ), slumpades av en i studien oberoende person till en av de två olika behandlingarna.
Båda behandlingarna var 8 veckor och skedde med hjälp av en app i en smartphone.
Effekterna utvärderades med de etablerade depressionsmåtten Beck Depression Inventory samt Patient Health Questionnaire Depression Scale (PHQ-9). Resultatet visade att båda grupperna erhöll goda behandlingeffekter och att de två behandlingarna på gruppnivå inte skiljde sig från varandra, utan i båda bibehöll deltagarna sina förbättringar även vid 6-månadersuppföljningen.
Subgruppsanalyser visade emellertid att beteendeaktivering var effektivare än mindfulness hos deltagarna med högre initial svårighetsgrad av depression. Däremot fungerade mindfulness-behandlingen bättre än beteendeaktivering hos deltagarna med lägre initial svårighetsgrad.
Slutsatsen blir alltså att behandlingarna på gruppnivå inte skiljer sig markant från varandra, men om man analyserar resultatet på individnivå så tycks det som att personer med högre initial svårighetsgrad av depression tycks beteendeaktivering vara att föredra, medan det omvända gäller för mindfulness-behandlingen.
Studien är publicerad med så kallad open-access vilket betyder att den kan laddas ner och läsas gratis av alla.
Referens:
Ly, K. H., Trüschel, A., Jarl, L., Magnusson, S., Windahl, T., Johansson, R., Carlbring, P., & Andersson, G. (2014). Behavioral activation vs. Mindfulness-based guided self-help treatment administered through a smartphone application: a randomized controlled trial. BMJ Open, 4, e003440