Psilocybin som botemedel mot depression – Lyssna på mitt deltagande i ‘I hjärnan på Louise Epstein’

Jag gästade nyligen radioprogrammet ‘I hjärnan på Louise Epstein’. Programmet, som leds av Louise Epstein och har Ola Hermanson som bisittare, fokuserar på hjärnan och samtiden och bjuder in gäster för att diskutera olika ämnen. I det senaste avsnittet undersökte vi möjligheterna för psilocybin, den aktiva substansen i “magiska svampar”, som behandling för depression. Avsnittet “Hoppet om att magisk svamp kan bota depression” sändes söndagen den 16:e april klockan 06.00 och är 28 minuter långt. Om ni missade det eller är nyfikna på att höra mer om psilocybin som behandling för depression kan ni lyssna på avsnittet via länken nedan.

Under programmets gång diskuterade vi hur personer med depression får testa psilocybin under övervakning av psykologer och hur musik av kompositörer som Arvo Pärt används under behandlingen. Vi berörde även den växande psilocybin-industrin i USA, där stressade mammor utgör den snabbast växande gruppen användare, och riskerna med att mikrodosera på egen hand.

Bild: Midjourney: Ovan: “magic mushrooms and depression. Radios in the background. Psychedelic style –v 5” respektive under: “a bright image of a woman holding magic mushrooms, 4K –v 5”