Vårdhunden Ludde på Nyhetsmorgon

Ludde gjorde sin tv-debut igår. Normalt arbetar Ludde med att hjälpa hundrädda personer att överkomma sin fobi. Det första steget brukar ofta vara att jag sitter tillsammans med en patient i den ena ändan av ett terapirum, samtidigt som Ludde ligger i den andra ändan. Han är tränad på att ligga still tills en timer ringer. I början ställer jag den på 5 minuter och under tiden pratar jag och klienten om hur Ludde ser ut. När timern ringer går jag fram och ger Ludde en godis. Sedan sätter jag på timern igen och går tillbaka till patienten. Ofta är ångesten hög i början, men den minskar relativt snabbt. Då brukar jag föreslå för patienten att vi kan sätta oss lite närmare Ludde. Och så håller det på, ångestnivån går upp för varje nytt steg, men den lägger sig sedan relativt snabbt. Successivt kommer jag och patienten närmare och närmare och till slut börjar vi ta på hunden och mot slutet av 3-timmarssessionen kan oftast patienten vara själv med hunden.

I tv-inslaget kan man se timern som vi fuskade med. Jag sluddrade och var inte glasklar, men Ludde skötte sig klockrent!

Här kan du se inslaget:

https://www.tv4play.se/klipp/6e17aa172228135b6383/video-sa-botas-hundfobi-med-vr-gar-pa-nagra-timmar-kanns-pa-riktigt

Efter programmet fick Ludde en ostbit av Malou von Siverts. 😊