Gäst i SVTs “K-Special Eftersnack”

I morgon sänds den hyllade svenska dokumentärfilmen And the King Said, What a Fantastic Machine! Efter filmen sänds ett 13 minuter långt eftersnack med programledaren Erik Galli och två inbjudna gäster. Gästerna var jag och åretsbildnominerade fotografen Stina Stjernkvist. Man kan se båda redan nu via SVT Play.

Filmen utforskar fotografins utveckling från dess allra första dagar till idag där nästan alla har en kamera i fickan (tydligen finns det idag 45 miljarder kameror). Filmen behandlar inte bara den tekniska utvecklingen utan även den kulturella och sociala inverkan av att leva i en värld översvämmad av bilder. Filmen tar också upp viktiga frågor om bilders trovärdighet i en tid då digital manipulation och spridning av bilder via sociala medier har blivit alltmer vanligt. Den utforskar även de etiska och moraliska dilemman som uppstår när varje ögonblick kan dokumenteras, delas och tolkas på otaliga sätt.

Jag rekommenderar “And the King Said, What a Fantastic Machine!” och vårt eftersnack! En rolig detalj är att vi fick ha en rökmaskin så produktionen skulle kännas “lyxig och inspirerad av Slow Horses“.