Intresserad av virtual reality (Oculus Rift)? Skriv uppsats inom vårt projekt!

Under det senaste halvåret har jag tillsammans med psykologstudent William Hamilton funderat på hur man kan använda den nu starkt framväxande virtual reality trenden. Den kanske mest hajpade hårdvaran heter Oculus Rift.  Ett bevis på att området är hett är att Facebook tidigare i år köpte upp företaget för 2 miljarder dollar. Facebook såg detta som en god investering. De tror nämligen att dessa skidglasögonliknande datorskärmar kommer att bli lika stort som mobiltelefonen.

Efter att ha funderat (men också testat utrustningen ordentligt, vilket är ganska kul!) så har vi nu två spännande studier på gång. Den första handlar om att behandla specifik fobi och den andra kring riskfyllt alkoholdrickande.

Även om utrustningen inte kostar mer än 350 dollar så krävs bra datorer för att orka rendera den grafik som krävs för en god upplevelse. Som tur är har Vinnova tillskjutit 500.000 till William (med mig som medsökande, dock utan några som helst kommersiella intressen) för att starta ett företag kring detta.

Om du går i uppsatsskrivartankar – tveka inte att höra av dig eller bara komma förbi mitt kontor på en provkörning i vår virituella värld!

I början av videon ovan ser du William Hamilton förbereda programvaran, sedan ser du mig testa Oculus Rift. Versionen i filmen är nummer 1 men vi har även flera exemplar av version 2. Mot slutet av videon dyker Wilhelm-Gabriel Karlsson från Universität Trier i Tyskland upp. Han gjorde vid tiden för videoinspelningen en 2-månaders forskningspraktik hos mig.