Ny resurs tillgänglig för svenska kliniker: Dog Phobia Questionnaire (DPQ) översatt

Nu finns Dog Phobia Questionnaire (DPQ), ett välkänt instrument för bedömning av hundfobi, tillgängligt på svenska. Formuläret har översatts, återöversatts och slutligen godkänts av dess ursprungliga upphovspersoner.

DPQ består av 27 påståenden och används för att mäta intensiteten av hundfobi samt för att skilja mellan klinisk och icke-klinisk fobi. Översättningsprocessen utfördes enligt den internationella standarden ISO 17100:2015, vilket i möjligaste mån garanterar att den svenska versionen är både reliabel och valid (men det går förstås att diskutera).

Richard E Zinbarg, en av de ursprungliga skaparna av DPQ, mejlade den 11 april 2024 med ett slutgiltigt godkännande: “Yes, you have final approval and clinicians may use the measure free of charge”. Detta öppnar upp för kostnadsfri användning av instrumentet.

För mer information om DPQ och dess tillämpning, besök FBanken där jag har sammanställt detaljerad information om hur formuläret kan användas effektivt för att förstå och behandla hundfobi. Självklart kan du också ladda ner formuläret utan kostnad.