Känner du dig nedstämd, ledsen eller deprimerad?

Vi söker just nu ungdomar (15-19 år) som vill delta i en forskningsstudie där vi utvärderar internetbaserad behandling för depression. Behandlingen är tio veckor och under tiden får du stöd via chatt och meddelanden. Det kostar inget och du kan bo var som helst i Sverige. Forskningsstudien genomförs av Stockholms universitet i samarbete med Linköpings universitet.

För vem passar ERiCA?

ERiCA är för dig som är 15-19 år och känner dig deprimerad. Du behöver inte ha fått en depressionsdiagnos innan utan du kan anmäla dig om du känner dig deprimerad så gör vi en bedömning. Forskning tyder på att internetbaserad behandling kan ge goda och långvariga effekter för många.

För vem passar ERiCA inte?

Internetbehandling är inte lämplig för personer med stort vårdbehov och/eller svårare psykiska problem. För dig som lider av alkohol- eller drogmissbruk, bipolär sjukdom, psykossjukdom, autism eller Aspergers syndrom, eller som har tankar på att ta ditt liv eller tidigare försökt ta ditt liv är ERiCA inte en lämplig behandling.

Hur går det till?

Du anmäler dig på www.erica.nu. Till att börja med kommer vi att undersöka om ERiCA är något som verkar passa för dig. Detta görs först via skattningsformulär på nätet. Om skattningsformulären visar att behandlingen kan passa dig ringer vi dig för att boka in en intervju via telefon. Om vi efter det bedömer att vi tror att ERiCA passar dig kommer du inom ett par veckor att påbörja behandling.

ERiCAs behandling vid depression

I forskningsstudien utvärderar vi två internetbaserade behandlingar som båda har stöd från tidigare forskning. I behandlingen ingår det att läsa 8 kapitel som handlar om depression och hur vi kan arbeta för att få må bättre. Alla deltagare får en egen behandlare som de chattar med i 30 minuter per vecka. Du kommer också få göra övningar som behandlaren läser och besvarar på vår krypterade plattform. Behandlingen är 10 veckor lång. Varje vecka får du också fylla i hur du mår. Våra behandlare är psykologstudenter i slutet av sin utbildning. De får handledning av en legitimerad psykolog/legitimerad psykoterapeut och vi har en läkare (psykiatriker) som vi kan kontakta vid behov.

Vad behöver du tänka på?

Att vara med i ett sånt här program kräver tid och engagemang. Din psykolog ger dig stöd och råd, men för att du ska ha nytta av behandlingen behöver du ha tid och ork att läsa texter och göra övningar. Om du inte har tid för detta just nu är det bättre att vänta, eftersom ett halvhjärtat försök riskerar att kännas som ett misslyckande. Vill du verkligen göra ett försök, då tror vi att ERiCA kommer att hjälpa dig till ett bättre mående både nu och i framtiden.

Slutet kontaktsystem

ERiCA har en krypterad plattform där all känslig information är säker. Till din mejladress kommer vi bara att skicka påminnelser om att skriva med din behandlare och fylla i formulär, inget annat.

Anmälan och mer information

Om du vill läsa mer om forskningsstudien ERiCA och hur du kan delta, gå in på www.erica.nu.