TRAbee – Sveriges största behandlingsstudie mot depression och ångest smygöppnar för anmälningar idag

Besväras du av oro eller ångest? Eller känner du dig nedstämd, trött eller orkeslös? Upplever du sällan eller aldrig glädje? Om svaret på någon av dessa frågor är ja kan forskningsstudien “En faktoriell randomiserad kontrollerad studie vid ångest och/eller depression där behandlingsform, behandlingslängd samt modererat diskussionsforum kontrasteras med varandra vara något för dig. Forskningsstudien, som kallas TRAbee (se nedan!), utvärderar effekterna av två typer av psykologisk behandling för ångest och depression. Att uppleva nedstämdhet, oro och ångest är mycket vanligt och det finns steg du kan ta för att må bättre.

Behandlingarna i studien baseras på kognitiv beteendeterapi alternativt psykodynamisk terapi. De har båda tidigare visat sig vara hjälpsamma för människor som upplever nedstämdhet, oro och ångest. I den här studien utförs behandlingarna på egen hand via internet under 8 eller 16 veckor. Deltagandet är helt kostnadsfritt och sker på distans. Du som deltagare kan bo var som helst i Sverige. De två självhjälpsprogrammen har utvecklats av legitimerade psykologer vid Stockholms respektive Bostons universitet. Inga besök till Stockholms universitet krävs.

Läs mer och anmäl dig: https://trabee.se

* TRAbee – är en akronym som betyder, med lite god vilja, “transdiagnostisk behandling som sker elektroniskt”. Eftersom förkortningen slutar med “bee” blev det naturligt med ett (relativt sött?) bi som logotyp.