Vill du ha hjälp med din talarskräck? Testa Virtual Reality!

Rädsla och nervositet att tala inför folk är en vanligt, men för vissa är denna rädsla så pass stark att den präglar ens vardag eller gör det svårt att klara av studier eller arbete. Denna starka rädsla kan komma till uttryck i form av påträngande orostankar flera dagar innan talet, en kraftig kroppslig reaktion under själva talarsituationer (bultande hjärta, svettningar, rodnad, tunnelseende) och orimligt självkritiskt tankar efteråt. Vissa väljer därför att helt undvika att tala inför folk, även fast ens studier eller arbete kräver det, med negativa konsekvenser till följd. Andra kanske pinar sig igenom det, utan att det blir bättre med tid och övning.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) med exponering är en effektiv behandling av talarskräck. Stockholms universitet, Linköping universitet och Uppsala universitet söker nu deltagare till VRetorik-studien där vi erbjuder kostnadsfri behandling av talarskräck med hjälp av Virtual Reality och KBT. Detta innebär i korthet att du under lugna, kontrollerade former får pröva på att utsätta dig för en virtuell publik och öva bort din talarskräck.

Vem söker vi?

 • Vi söker dig som är genuint rädd att tala inför folk och upplever att denna rädsla antingen präglar ditt liv och/eller att du har fått svårigheter med studier, arbete eller fritidsintressen på grund av rädslan.
 • Det spelar ingen roll ifall du förutom talarskräck även upplever annan ångest (exempelvis inför de flesta sociala situationer) eller rädsla (exempelvis för något djur).

Du behöver inte ha social fobi för att vara med – om du ändå funderar på om du har social fobi så Testa om du har social fobi – 14 snabba kryssfrågor ger dig svar på 2 minuter


[lightbox link=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2017/01/VRetorik-1.jpg” thumb=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2017/01/VRetorik-1.jpg” width=”668″ align=”center” title=”” frame=”true” icon=”image” caption=””]

3 thoughts on “Vill du ha hjälp med din talarskräck? Testa Virtual Reality!”

 1. Hej Per,
  Undrar om, el hellre när, ni får fram VR teknik för att bli av med fobi mot instängdhet. Skulle vilja flyga, åka buss, vistas högt upp osv.
  Har gjort allt detta tidigare, även då med visst obehag men nu har min paus varat så länge…..
  Har du tid att svara blir jag glad!
  Mvh
  Ingela

  • Hej Ingela! Just vi utvecklar inte i nuläget en sådan behandling, men jag vet (och har testat) en lösning från Nederländerna. Det är forskaren Tara Donker som tagit fram och testar precis detta. Nu är allt ännu så länge på holländska men du kan se en video här: https://www.0-phobia.nl Ett annat tips (som är på engelska och gratis) är denna app: https://youtu.be/iztdsadY6m0 (hur effektiv den är har jag dock ingen koll på och jag tvivlar på att det finns en gedigen studie bakom. Därmed inte sagt att det är dåligt, utan bara att vi inte vet). I respektive onlinebutik (Google/Apple) finns det numera mängder av appar som ska bota olika problem. Det är dock inte oproblematiskt – se här: https://www.sydsvenskan.se/2017-11-04/riskabelt-att-lita-pa-halsoappar

   • Hej Per,
    Tack för ett snabbt och välfyllt mail. Ska genast kolla länkarna och se om det kan vara ngt som passar mig. Förstår att forskning tar tid och kostar pengar, men tror att behovet är stort.
    Mvh
    Ingela

Comments are closed.